Γίνε blogger, μπορείς!

Για τα blogs, όλοι λίγο πολύ κάτι έχουμε ακούσει. Το ενδιαφέρον για τα διαδικτυακά ημερολόγια αυξάνεται συνεχώς. Για να αποκτήσετε κι εσείς το δικό σας, η τεχνική διαδικασία είναι σχετικά απλή. Στη συνέχεια περιγράφουμε τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει κανείς για να αποκτήσει το δικό του blog, αλλά και πρακτικές συμβουλές για να το κάνει με επιτυχία.

Πριν δημιουργήσετε το δικό σας blog, θα πρέπει να έχετε ξεκαθαρίσει τους στόχους σας, τις θεματικές που σκοπεύετε να καλύψετε και το πόσο αποφασισμένος είστε να υποστηρίξετε σε βάθος χρόνου αυτή την προσπάθεια. Με βάση τα παραπάνω θα μπορέσετε να αποφασίσετε πού θα φιλοξενηθούν οι σελίδες σας, το στυλ της γραφής, την εμφάνιση του blog, το όνομα που θα χρησιμοποιείτε και πολλές άλλες λεπτομέρειες που στην αρχή δεν είχατε λάβει υπόψη.

Είναι σαφές ότι είναι διαφορετική η λειτουργία και κυρίως οι απαιτήσεις ενός δημοσιογραφικού – ειδησεογραφικού blog, το οποίο απαιτεί καθημερινή συνεχή ενημέρωση αλλά και επιλογή των ειδήσεων, από ένα προσωπικό ημερολόγιο. Αν οι στόχοι σας είναι η εμπορική αξιοποίηση του site σας, θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε όλα τα νομικά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν και βέβαια θα πρέπει να εξασφαλίσετε server και εφαρμογές για να σηκώσετε τις σελίδες σας. Από την άλλη, για τους περισσότερους το ζητούμενο είναι η διαδραστική επικοινωνία, η έκφραση των συναισθημάτων ή απλά της γνώμης τους για διάφορα ζητήματα, οπότε μπορούν να αρκεστούν στα πολύ λειτουργικά και αξιόπιστα δωρεάν site για επίδοξους bloggers.

Οι πρώτες σελίδες

Αφού πάρετε τις αποφάσεις σας, μπορείτε να ξεκινήσετε κάνοντας εγγραφή σε κάποιο από τα site που σας προσφέρει δωρεάν την υποδομή. Η διαδικασία είναι εξίσου απλή με το να κάνετε εγγραφή σε κάποιο site για e-mail. Στη συνέχεια, θα πρέπει να διαμορφώσετε τη μορφή τις σελίδας σας, επιλέγοντας κάποιο από τα πρότυπα που σας προτείνονται, χρώματα, γραμματοσειρές, μορφή και περιεχόμενο των μενού κ.ά. Καλό θα είναι να χρησιμοποιήσετε ευανάγνωστες γραμματοσειρές και χρώματα, γιατί κανένας δεν θα βγάλει τα μάτια του για να σας διαβάσει.

Το τρίτο βήμα είναι στη σελίδα αυτή να δημοσιεύσετε το πρώτο σας κείμενο, φροντίζοντας να το σελιδοποιήσετε κατάλληλα, αλλά και να προσθέσετε φωτογραφίες ή άλλα γραφικά. Σχεδόν όλες αυτές οι ρυθμίσεις γίνονται με απλό τρόπο μέσα από ένα γραφικό interface παρόμοιο με αυτό του Word, υπάρχουν όμως και πιο προχωρημένες ρυθμίσεις για τις οποίες θα χρειαστεί να δουλέψετε λίγο σε απλή HTML. Μην ανησυχείτε όμως, ξεκινήστε με τα απλά και όλα θα έρθουν στην πορεία.

Το κοινό σας

Ένα blog δεν έχει καμία αξία αν δεν υπάρχει κοινό να το διαβάσει. Για να μπορέσετε όμως να έχετε κοινό, θα πρέπει να δουλέψετε αρκετά πάνω σε αυτό. Η επαφή με άλλους bloggers, αλλά και με τους αναγνώστες σας είναι ο πιο απλός και αποτελεσματικός τρόπος. Όσο πιο γρήγορα απαντάτε στα σχόλια και τις ερωτήσεις του κοινού σας και όσο περισσότερο συμμετέχετε στη ζωή της μπλογκόσφαιρας τόσο πιο γνωστοί θα γίνετε και θα δείτε ότι σιγά σιγά θα σας προτείνουν όλο και περισσότεροι.

Σημαντικό είναι επίσης να προωθείτε το blog σας και εκτός Διαδικτύου, στέλνοντας τη διεύθυνσή σας σε φίλους και γνωστούς (εκτός φυσικά αν θέλετε να διατηρήσετε την ανωνυμία σας). Μάθετε τις συνήθειες των αναγνωστών σας. Δείτε από πού έρχονται όταν σας επισκέπτονται και μάθετε ποια άλλα blogs τους αρέσουν. Επίσης, ανταποδώστε τις επισκέψεις και τα σχόλια στις σελίδες σας. Θα κάνετε έτσι τους αναγνώστες σας που διαθέτουν blog να σας επισκέπτονται τακτικά και να σας στέλνουν και άλλο κοινό.

Οι κανόνες

Πολύ συνηθισμένοι στον χώρο των blogs είναι οι καβγάδες και οι έντονες διαφωνίες. Αυτό δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, καθώς οι online κοινότητες υπήρξαν πάντα χώρος έντονων αντιπαραθέσεων.

Πολλοί θεωρούν ότι η προκλητική γραφή (σε επίπεδο στυλ ή θεματολογίας) και οι έντονες ψηφιακές αντεγκλήσεις είναι καλός τρόπος για να τραβήξουν την προσοχή. Ωστόσο, σε βάθος χρόνου αυτή είναι μια αποτυχημένη πρακτική. Ο σεβασμός στις απόψεις και τις ιδέες των αναγνωστών και των άλλων bloggers είναι απαραίτητος για να μπορέσετε να έχετε σταθερούς αναγνώστες. Δεν είναι άλλωστε λίγα τα παραδείγματα όπου γνωστοί και διάσημοι bloggers τέθηκαν στο περιθώριο λόγω της προκλητικής συμπεριφοράς τους. Επίσης, καλό θα ήταν να αποσυνδέσετε την επαγγελματική σας ανέλιξη από αυτή σας τη δραστηριότητα, γιατί η κοινότητα των bloggers δεν συμπαθεί ιδιαίτερα αυτούς που πάτησαν στα ερασιτεχνικά blogs τους για να προωθήσουν την επαγγελματική τους επιτυχία.

Πέρα από αυτά τα ζητήματα ηθικής φύσης, υπάρχουν και τα νομικά που θα πρέπει να σας απασχολήσουν. Με δεδομένο ότι δημιουργώντας ένα blog γίνεστε αυτόματα και εκδότης, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με μια σειρά από θέματα. Ειδικότερα ζητήματα που θα πρέπει να σας απασχολήσουν είναι αυτά της πνευματικής ιδιοκτησίας, αν λ.χ. σκοπεύετε να δημοσιεύετε φωτογραφικό υλικό που βρίσκετε στο Internet. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγετε τις υβριστικές εκφράσεις και τη δυσφήμηση προσώπων και εταιρειών, έστω και αν δεν έχουμε για την ώρα περιπτώσεις προσφυγών στην ελληνική δικαιοσύνη εις βάρος κάποιου blogger (ή τουλάχιστον κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει γνωστό).

Μερικές τεχνικές συμβουλές

Ένα επιτυχημένο blog δεν βασίζεται μόνο στο περιεχόμενό του (το οποίο είναι όντως κεντρικής σημασίας), αλλά θα πρέπει να ακολουθεί μερικούς πρακτικούς τεχνικούς κανόνες. Πρώτα από όλα, θα πρέπει να φροντίσετε το οπτικό (ή όποιο άλλο multimedia) περιεχόμενο που δημοσιεύετε να μην είναι πολύ «βαρύ», κάτι που μπορεί να είναι ενοχλητικό καθώς οι σελίδες καθυστερούν. Φροντίστε λοιπόν να επεξεργάζεστε φωτογραφίες, μουσική και βίντεο που δημοσιεύετε ώστε να είναι κατάλληλα για το Internet.

Επίσης, τοποθετήστε λογισμικό για τη μέτρηση της κίνησης στο site σας. Υπάρχουν πολλές δωρεάν επιλογές, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να δείτε πόσοι σας επισκέπτονται, ποιες ώρες της ημέρας, από πού έρχονται, ποιες είναι οι λέξεις – κλειδιά που τους οδήγησαν στο site σας κ.ά. Τα στοιχεία αυτά θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε το κοινό σας, τι τους αρέσει και τους ενδιαφέρει και πολλές ακόμα χρήσιμες πληροφορίες.

Μην ξεχάσετε να εγγράψετε το blog σας σε όσο το δυνατόν περισσότερες μηχανές αναζήτησης (γενικού χαρακτήρα, αλλά και ειδικά για τα blogs) και να παρακολουθείτε ποια άλλα παραπέμπουν στις σελίδες σας.

[via ΤΑ ΝΕΑ]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: