Στη Μονεμβασιά

Ξεκινήσαμε το Σαββάτο πρωί προς Καλαμάτα για να περάσουμε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Τα σχέδια άλλαξαν σε μια μικρή στάση στη σύραγγα του Αρτεμισίου. Νέος προορισμός η Μονεμβασιά που βρίσκεται σε απόσταση 95 χλμ. νοτιοανατολικά της Σπάρτης. Το Κάστρο της Μονεμβασίας βρίσκεται στη Λακωνία και πήρε την ονομασία του από τις λέξεις «Μόνη έμβασις» δηλαδή μοναδική είσοδος, αφού το κάστρο της διέθετε από παλιά ένα και μόνο σημείο εισόδου.

Επισκεφτήκαμε την Παλιά Πόλη χρησιμοποιώντας ένα μικρό λεωφορείο που κάνει συχνά δρομολόγια αφήνοντας τα αυτοκίνητα στο parking της Νέας Μονεμβασιάς.

Μπαίνοντας στην πόλη βρεθήκαμε σ΄ένα διαφορετικό κόσμο σε μιά άλλη εποχή . Η παλιά πόλη αναπαλαιωμένη με τα καλντερίμια, τις λιθόστρωτες πλατείες, τα παλιά βενετσιάνικα αρχοντικά και τις περίπου σαράντα εκκλησίες προκαλούν δέος και θαυμασμό σε κάθε επισκέπτη.

Η Μονεμβασία είναι γενέτειρα του ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσου, όπου υπάρχει το σπίτι του (αριστερά μόλις περάσουμε την πύλη του κάστρου) και στο νεκροταφείο του κάστρου μπορούμε να δούμε τον τάφο του.

Η Μονεμβασιά αποτελείται από δύο οικισμούς: την Πάνω Πόλη που είναι κτισμένη στο πλάτωμα της κορυφής του βράχου και την Κάτω Πόλη που είναι κτισμένη στην βάση της νοτιοανατολικής πλευράς του βράχου. Οι δύο αυτοί οικισμοί στο παρελθόν ήταν κλεισμένοι μέσα στα γερά τείχη του κάστρου και επικοινωνούσαν μεταξύ τους με μια προφυλαγμένη σκάλα λαξεμένη στο βράχο.

Η πείνα και η κούραση μετά από ένα 4ώρο ταξίδι δεν μας επέτρεψε να επισκεφτούμε την Πάνω Πόλη. Στις ελάχιστες ταβέρνες μέσα στο κάστρο δεν ήταν δυνατόν να βρούμε ελεύθερο τραπέζι. Έτσι γυρίσαμε στη Νέα Μονεμβασιά για φαγητό παρακάμπτοντας τα 10 πράγματα που πρέπει να κάνει ο επισκέπτης στη Μονεμβασιά.

buzz it!

Posted on 26 Μαΐου, 2007, in Ταξίδια. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: