«Αυτορρύθμιση» στα δελτία ειδήσεων

 

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Ο υπουργός Επικρατείας, ο κ. Θ. Ρουσόπουλος προέτρεψε τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών καναλιών πανελλήνιας εμβέλειας να προχωρήσουν σε «αυτορρύθμιση», η οποία ενδεχομένως θα οδηγήσει στην εξαίρεση των δελτίων ειδήσεων και των ενημερωτικών εκπομπών από τις μετρήσεις τηλεθέασης. Στόχος των κυβερνητικών πρωτοβουλιών είναι να περιοριστούν οι οξείες αντιπαραθέσεις στα τηλεοπτικά «παράθυρα», που οδηγούν στην απαξίωση της πολιτικής, των πολιτικών και των ίδιων των καναλιών.

Με ελάχιστες τιμητικές εξαιρέσεις, τα «δελτία ειδήσεων» των άλλων καναλιών είναι ένα ιδιότυπο είδος, που το συνθέτουν οι κραυγές της εκφοράς, οι ακκισμοί και τα νάζια της «τηλεπερσόνας», αρσενικής ή θηλυκής, η υπερβολή και το απροκάλυπτο ψέμα. Δεν είναι δελτία ειδήσεων. Είναι περισσότερο ιδιότυπες παραστάσεις, οι οποίες ήδη έχουν αναδείξει «ταλέντα» και «ήρωες», με συγκεκριμένους ρόλους. Το κοινό τούς γνωρίζει, τους αισθάνεται οικείους και μιλάει γι’ αυτούς με το μικρό τους όνομα, όπως έκανε άλλοτε για τους ταλαντούχους ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου. Αυτό το είδος της παράστασης πέτυχε γιατί διαμόρφωσε το κοινό του και τώρα πλέον, παράσταση και κοινό είναι ένα σταθερό ζευγάρι.

Κάτι ανάλογο φαίνεται ότι συμβαίνει με τις λεγόμενες ενημερωτικές εκπομπές. Κανέναν δεν θέλουν να ενημερώσουν. Σε αυτού του είδους τις παραστάσεις οι σκηνοθετημένες «οξείες αντιπαραθέσεις», οι καυγάδες, οι βρισιές, οι χαρακτηρισμοί, οι έξυπνες ή εξυπνάκικες ατάκες, οι κορώνες, η οχλαγωγία και προπαντός η συμμετοχή πολιτικών μαζί με εκπροσώπους άλλων επαγγελμάτων και τάξεων, με προτίμηση στους ηθοποιούς και στους συνδικαλιστές, είναι μέρος αναπόσπαστο και ουσιώδες της όλης «δραματουργίας».

Αυτά γράφει ο Aντώνης Kαρκαγιάννης (karkagiannisant@ath.forthnet.gr) στο άρθρο του στην kathimerini.gr αναφέροντας στο τέλος ότι «έτσι όπως διαμορφώθηκε η πολιτική μας ζωή θα είναι ίδια με μετρήσεις και χωρίς μετρήσεις».

buzz it!

Posted on 18 Μαΐου, 2007, in Τηλεόραση. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: