Ναυάγια

Μέσα στο λιμάνι της Σαντορίνης βυθίστηκε το κρουαζιερόπλοιο «Sea Diamond». Κατά την 15ωρη προανάκρισή του, φέρεται να προκύπτει ότι ο πλοίαρχος έδειξε υπερβολική αυτοπεποίθηση κατά την είσοδο στο λιμάνι, και πήγε κοντά στη σημαδούρα της ξέρας, υπερεκτιμώντας τις δυνατότητες του πλοίου, ενώ, επρόκειτο για το παρθενικό του ταξίδι ως καπετάνιος του «Sea Diamond». Ο ίδιος φέρεται να κατέθεσε πως προσπάθησε μέχρι τελευταία στιγμή να αποφύγει την πρόσκρουση στην ξέρα.

 Σε «ναυάγιο» κινδυνεύει να καταλήξει η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από ξένους μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους, που δεν ικανοποιούνται με τους όρους και τις παροχές που προσφέρονται.

Οι λόγοι για τους οποίους οδηγείται σε ναυάγιο η κυβερνητική προσπάθεια είναι, σύμφωνα με γνώστες των συνθηκών που επικρατούν στη διεθνή αγορά τηλεπικοινωνιών, οι εξής:

1. Οι προϋποθέσεις που έθεσε η κυβέρνηση όσον αφορά το διοικητικό σχήμα. Στελέχη της αγοράς τηλεπικοινωνιών σημειώνουν ότι μεγάλο αγκάθι για τους ξένους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους είναι ο όρος της συμφωνίας ότι το Δημόσιο θα διατηρήσει ρόλο στο μάνατζμεντ, τον οποίο θα ήθελαν να αναλάβουν εξ ολοκλήρου.

2. Το εξαιρετικά σφιχτό χρονοδιάγραμμα που τέθηκε για την ιδιωτικοποίηση. Τα χρονικά περιθώρια για τη διερεύνηση της διεθνούς αγοράς από τους αναδόχους, ήταν περιορισμένα. Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ως στόχο την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης το αργότερο έως τον Μάιο.

3. Η κακή συγκυρία, όσον αφορά την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πιθανοί ενδιαφερόμενοι. Η γερμανική Deutsche Telecom έχει προβλήματα με τα αποτελέσματά της και σχετικά πρόσφατα προχώρησε σε αλλαγή διοίκησης. Η ισπανική Telefonica έχει αποφασίσει να επεκταθεί με επενδύσεις στη Λατινική Αμερική και οι μέτοχοί της αντιδρούν, υποστηρίζοντας ότι έχει προχωρήσει σε μεγάλο αριθμό εξαγορών, με αποτέλεσμα να έχει εκτεθεί σε κινδύνους. Η γαλλική France Telecom βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης. Παράλληλα, μικρότερες ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, όπως η αυστριακή Telecom Austria, δεν ικανοποιούν τις προδιαγραφές που έχει θέσει η κυβέρνηση για τον επενδυτή (καθώς επιθυμεί την εξεύρεση μεγάλου εταίρου που θα είναι σε θέση να μεταφέρει τεχνογνωσία στον ΟΤΕ).

Posted on 6 Απριλίου, 2007, in Κοινωνία, Σταθερή & Κινητή Τηλεφωνία. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: