Πρώτη επαφή με το Wii

Για περισσότερα από 20 χρόνια, οι παίκτες βιντεοπαιχνιδιών συνηθίζουν να χρησιμοποιούν την γλώσσα του σώματος για να «βοηθηθούν» κατά το παιχνίδι. Με την επερχόμενη κονσόλα της Nintendo, το Wii, αυτές οι κινήσεις γίνονται πραγματικό μέρος του παιχνιδιού.

Το στοιχείο του Wii που έχει κλέψει την παράσταση από τότε που η νέα κονσόλα της Nintendo κυκλοφόρησε, είναι αναμφίβολα το ασύρματο χειριστήριό του. Η αίσθηση της ελευθερίας κινήσεων που δίνει στον παίκτη, μερικές φορές είναι περισσότερη απ’ ότι θα ‘πρεπε: αν και το «Wiimote» περιλαμβάνει λουράκι για να μη γλιστρά από τα ιδρωμένα χέρια, δεν είναι λίγες οι φορές που… εκτοξεύεται, με ολέθρια αποτελέσματα!

Και η διαφορά εντοπίζεται στο χειριστήριό του. Το πρώτο σημείο στο οποίο το χειριστήριο του Wii δεν μοιάζει με ό,τι έχουμε δει μέχρι σήμερα εντοπίζεται στο ότι εμπεριέχει τεχνολογίες ανίχνευσης κίνησης και θέσης. Το Wii μπορεί να «καταλάβει» τόσο το προς τα που «βλέπει» το χειριστήριο, όσο και τη γωνία στην οποία έχει στραφεί. Το αποτέλεσμα είναι πως, ο χειρισμός στα παιχνίδια που έχουν σχεδιαστεί ώστε να το υποστηρίζουν είναι, ως ένα βαθμό, «φυσικός». Για παράδειγμα, σε ένα παιχνίδι τένις, η γωνία, η κλίση και η ταχύτητα κίνησης της ρακέτας δεν αντιστοιχεί σε… κρυπτικές αντιστοιχίες χωρίς νόημα με κινήσεις μοχλών και πατήματα πλήκτρων, αλλά με την εκτέλεση της αντίστοιχης κίνησης με το χειριστήριο. Φυσικά, οι δυνατότητες που δημιουργούνται είναι σχεδόν άπειρες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως, επειδή η χρήση του βασίζεται σε «φυσικές» κινήσεις, ενώ το χειριστήριό του δεν ξενίζει με την εμφάνισή του τους μη-gamers αλλά μοιάζει με ένα τυπικό τηλεκοντρόλ, το Wii μοιάζει ελκυστικό ακόμη και σε όσους δεν έχουν παίξει ποτέ στη ζωή τους ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι. Χάρη, ακριβώς, στο χειριστήριο του, το Wii κατάφερε να αποτελέσει την έκπληξη ανάμεσα στις τρεις κονσόλες, αφού αντί για γραφικά, ήχο, ταχύτητα ή άλλα… τυπικά και αναμενόμενα, εστιάζει στον παράγοντα «διασκέδαση» – που, εν κατακλείδι, είναι και ο σημαντικότερος όταν μιλάμε για παιχνίδια.

Η μελέτη απέδειξε ότι με συχνή χρήση του Wii, ο χρήστης μπορεί να χάσει μέχρι και 12,25 κιλά το χρόνο, προσπαθώντας απλά να δώσει εντολές με τις κινήσεις των χεριών και των ποδιών του. H άσκηση με το Wii μπορεί να βοηθήσει αρκετά και την φυσική κατάσταση του εκάστοτε χρήστη, καθώς χωρίς να το καταλάβει, τον βάζει σε διαδικασία συνεχιζόμενης άσκησης.

H Nintendo ακολούθησε και έξυπνη προώθηση όσον αφορά στην κονσόλα της: μέχρι πρόσφατα ήταν γνωστή ως Revolution («επανάσταση»), ένα όνομα που συμβόλιζε την διαφορετική προσέγγιση που ακολουθούσε. Αφού αυτό καθιερώθηκε, σε βαθμό που να θεωρείται δεδομένο, η Nintendo άλλαξε το όνομα σε «Wii». Τα δύο «i» στο όνομά του, θεωρητικά τουλάχιστον, θυμίζουν τα χειριστήριά του. Το «Wii» στα Ιαπωνικά παραπέμπει στη «χαρά», ενώ ακουστικά μοιάζει με το «We» (εμείς), αντικατοπτρίζοντας το multiplayer πρόσωπο της κονσόλας και το πώς κάθε παιχνίδι με αυτήν μπορεί να μετατραπεί σε… πάρτι! Μοιάζει, όμως, (ακουστικά) και με τη λέξη που χρησιμοποιούν τα μικρά παιδιά σε Αγγλόφωνες χώρες για μία… «φυσική ανάγκη», με αποτέλεσμα μετά την ανακοίνωση του νέου ονόματος να γίνει θέμα συζήτησης σε όλο το Internet, στόχος ειρωνικών σχολίων, «περίεργων» μοντάζ…

Ξεχάστε ότι ξέρατε για τις παιχνιδοκονσόλες! Παραμερίστε τους καναπέδες, βάλτε τις αθλητικές φόρμες σας και παίξτε Wii Sports! Αυτό που ενυπωσίασε εμένα είναι το παιχνίδι tennis που επιτρέπει μέχρι και σε τέσσερις παίκτες να χτυπήσουν με την ρακέτα τους, να ακούσουν και να νιώσουν την μπάλα όπως και στην πραγματικότητα δίνοντας φάλτσα ανάλογα με την κίνηση του χεριού του εξομοιώνοντας τις πραγματικές κινήσεις ενός αγώνα tennis. To bowling εξίσου καλό για παρέα αλλά σίγουρα πιο αργό και χωρίς ιδρώτα. Με λίγο προπόνηση θα γίνω καλός και στη σκοποβολή και τότε θα είμαι αντάξιος αντίπαλος για τον Ted007.

Posted on 18 Φεβρουαρίου, 2007, in Τεχνολογία. Bookmark the permalink. 2 Σχόλια.

  1. Μάλιστα , μάλλον θα κόλλησες των ιό του gaming. ΠΡΟΣΟΧΗ γιατί δεν έχει βρεθεί το φάρμακο ακόμα.

  2. Θα προσπαθήσω να μην κολλήσω τον ιό του gaming. Άλλωστε το Wii είναι ενός φίλου που το φέρνει σπίτι μου…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: