Μελλοντική διάσπαση του παγκόσμιου διαδικτύου

Το διαδίκτυο ενδεχομένως να διασπαστεί σε χωριστά δίκτυα. Ο Νιτίν Ντεσάϊ, πρόεδρος του φόρουμ για τη διαδικτυακή κυβέρνηση, που τελεί υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, εξέφρασε την ανησυχία ότι η μελλοντική εξέλιξη του διαδικτύου ενδεχομένως να οδηγήσει στη διάσπασή του.

Σύμφωνα με τον κ. Ντεσάϊ υπάρχει έντονος προβληματισμός σχετικά με τον έλεγχο του διαδικτύου. Πιο αναλυτικά, ο έλεγχος των διεθνών domain names και η διαδραστική προσέγγιση μεταξύ διαδικτύου, τηλεφωνίας και εμπορίου καθιστούν πιο δύσκολο τον έλεγχο του διαδικτυακού περιβάλλοντος.

Ο κ. Ντεσάϊ τονίζει ότι ο αριθμός των Ασιατών χρηστών του διαδικτύου θα υπερβεί σε σημαντικό βαθμό τον αθροιστικό αριθμό Ευρωπαίων και Αμερικανών χρηστών σε μια πενταετία. Έτσι η ποσότητα των κινέζικων ιστοσελίδων θα υπερβεί τις αγγλικές.

Η πλειονότητα της χρήσης του διαδικτύου σε Κίνα και Ινδία σχετίζεται με δημόσιες υπηρεσίες, ενώ σε Ευρώπη και Αμερική με εμπόριο, ιδιωτικές εταιρίες και ενημέρωση. Σύμφωνα με τον κ. Ντεσάϊ υπάρχει έντονος προβληματισμός στην Κίνα σχετικά με τον τεράστιο όγκο ιστοσελίδων κινεζικού περιεχομένου με domain names λατινικών χαρακτήρων, γεγονός που αποτρέπει έναν σημαντικό αριθμό Κινέζων που δεν γνωρίζουν λατινικούς χαρακτήρες να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο. Επιπλέον, οι ασιατικές κυβερνήσεις θέτουν ως θέμα μείζονος σημασίας τον έλεγχο και την εποπτεία του διαδικτύου εκ μέρους τους.

Έτσι, ο κ. Ντεσάϊ τονίζει ότι η μελλοντική διάσπαση του σημερινού ενιαίου παγκόσμιου διαδικτύου διαφαίνεται ως μια πολύ πιθανή πτυχή της εξέλιξής του.

[via kathimerini.gr]

Posted on 13 Οκτωβρίου, 2006, in Internet. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: