Τρεις Εναλλακτικοί τρόποι για ηλεκτρονικές αγορές χωρίς τη χρήση πιστωτικής κάρτας

Προπληρωμένες πιστωτικές κάρτες, χρεωστικές κάρτες αλλά και ειδικές ηλεκτρονικές τράπεζες είναι το «διαβατήριο» για ασφαλέστερες οικονομικές συναλλαγές.

1. Προπληρωμένες πιστωτικές

Οι ελεγχόμενες απώλειες σε περίπτωση κλοπής είναι το βασικό πλεονέκτημα που προσφέρουν οι προπληρωμένες πιστωτικές κάρτες που το τελευταίο διάστημα έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά. Σε αντίθεση με τις «παραδοσιακές» πιστωτικές, μπορούν να «φορτωθούν» με συγκεκριμένο ποσό, το οποίο χρησιμοποιεί ο κάτοχός τους για κάθε είδους αγορές, ψηφιακές και μη. Δηλαδή, αν κάποιος θέλει για παράδειγμα να αγοράσει από το Ίντερνετ βιβλία αξίας 100 ευρώ, μπορεί να αγοράσει μια προπληρωμένη κάρτα αντίστοιχης αξίας, να πραγματοποιήσει τη συναλλαγή και στη συνέχεια να την αφήσει χωρίς υπόλοιπο μέχρι την επόμενη αγορά του.

2. Χρεωστικές κάρτες

Η δεύτερη εναλλακτική για ασφαλέστερες ηλεκτρονικές συναλλαγές περνά μέσα από τις χρεωστικές κάρτες, τις οποίες σήμερα διαθέτουν σχεδόν όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στους καταθέτες τους. Πρόκειται για τις κάρτες τύπου Electron Visa, οι οποίες – εκτός από την ανάληψη μετρητών – μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για συναλλαγές. Σε αυτή την περίπτωση, το ποσό της αγοράς αφαιρείται από τον τραπεζικό λογαριασμό με τον οποίο είναι συνδεδεμένες. Το «μυστικό» για να εξασφαλιστεί πλήρως ο καταναλωτής είναι να ανοίξει στην τράπεζα με την οποία συνεργάζεται έναν νέο τραπεζικό λογαριασμό με μηδενικό υπόλοιπο και να ζητήσει την έκδοση χρεωστικής κάρτας τύπου Electron Visa. Στη συνέχεια, και ανάλογα με την αγορά που θέλει να κάνει, μεταφέρει στον λογαριασμό αυτόν μόνο το συγκεκριμένο ποσό.

3. Ηλεκτρονικές τράπεζες

Ο ΤΡΙΤΟΣ δρόμος για την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών συναλλαγών με ασφάλεια – και μάλιστα χωρίς να καταφύγει καν στο πλαστικό χρήμα – είναι η στροφή στις διαδικτυακές τράπεζες που το τελευταίο διάστημα έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Η διαδικασία έχει ως εξής: ο πελάτης επισκέπτεται την ιστοσελίδα της ηλεκτρονικής τράπεζας (π.χ. www.neteller.com ή www.paypal.com) και δημιουργεί εκεί έναν λογαριασμό. Στη συνέχεια, τον τροφοδοτεί με χρήματα, είτε με την πιστωτική του κάρτα, είτε με έμβασμα από κάποια τράπεζα. Από εκεί και πέρα, για τις διαδικτυακές του συναλλαγές χρησιμοποιεί τα στοιχεία της ηλεκτρονικής τράπεζας και το υπόλοιπο που υπάρχει σε αυτήν. Έτσι, δεν κινδυνεύει να πέσουν στα χέρια επιτήδειων ούτε τα στοιχεία του τραπεζικού του λογαριασμού ούτε ο αριθμός της πιστωτική του κάρτας.

[via ta-nea.dolnet.gr]

Posted on 13 Σεπτεμβρίου, 2006, in Internet, Περί αγορών. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: